Sokunk reggele vagy épp délutánja elképzelhetetlen egy csésze forró ital nélkül. Van, aki a kávé élénkítő erejére esküszik, más a hagyományos tea nyugalmát kedveli. Mindkettőnek megvan a maga helye és szerepe a mindennapi életünkben, jól ismerjük az ízüket, a hatásukat, a rituáléjukat.
Azonban van egy zöld csoda, ami nem csak italként, de a gasztronómia világában is egyre inkább teret hódít: ez a matcha. Nem csupán egy újabb tea; a matcha egy teljesen más élmény, egy új réteg, ami a megszokott ízekhez adódik hozzá.
Ha a koffeinről van szó, a kávé gyors, intenzív löketet ad, ami aztán lecsenghet. A hagyományos tea koffeintartalma általában mérsékeltebb, és lassabban szívódik fel. A matcha ebből a szempontból egyedülálló. Mivel a tealevelet porrá őrölve fogyasztjuk el, így a koffein is teljes mértékben a szervezetbe kerül. Azonban a benne található L-theanin aminosavnak köszönhetően a koffein hatása elhúzódóbb, nyugodtabb éberséget biztosít, éles koncentrációval, anélkül a hirtelen csúcs és völgy nélkül, amit a kávé néha okozhat.
De a matcha igazi varázsa talán nem is csak az italban rejlik. Amikor belépünk a matcha gasztronómia világába, egy teljesen új kapu nyílik meg előttünk. Az élénkzöld szín, az egyedi, enyhén fanyar, de mégis édes umami ízjegyek tökéletesen illeszkednek édes és sós fogásokhoz egyaránt.
Gondoljunk csak a süteményekre! Matcha macaron, zöld teás sajttorta, matcha kekszek vagy éppen egy vibrálóan zöld matcha torta. Nem csak látványosak, de az ízviláguk is különleges dimenziót kap. De a matcha nem áll meg a desszerteknél. Készülhet belőle fagylalt, smoothie, adhatunk egy csipetnyit a reggeli zabkásához, vagy akár sós ételekhez is, mint például szószokhoz vagy tésztákhoz.
A matcha gasztronómiai felhasználása lehetőséget ad a kreativitásra, a kísérletezésre. Fedezhetjük fel a különféle minőségű matchák ízprofilját és azt, hogyan viselkednek különböző hőkezelések vagy alapanyagok mellett. Több ez, mint egyszerű ízesítés; a matcha karaktert ad az ételnek, mélységet és egyfajta kifinomultságot.